fredag 28 januari 2011

Soundscapes

Föreläsningen handlade om soundscape och berörde även tinnitus. Gruppen som har störst risk att få tinnitus är förskolelärare. Man kan få tinnitus utav att höra ett mellanstarkt ljud under en lång tid eller ett högt ljud snabbt.
Vi hör 360, vi ser 180

Vi har ljud runtomkring oss dagligen och öronen får ta emot både positiva och negativa ljud, en del ljud som man vill höra och en del ljud som man inte vill höra men det är svårt att undgå det ibland. Positiva ljud kan vara fågelsång, barnskratt, kattspinn och ljudet av vågor. Negativa ljud kan vara hög mobilsignal, tandgnissel, naglar mot en griffeltavla, en fläkt/ventilationsljud, bestick mot keramik eller en mixer som startas tidigt på morgonen. 


Finns det ljud i rymden? Eller är det total tystnad?


En viktig fråga är hur personalen ute på förskolorna jobbar för att skapa ljuddämpande miljöer
Man kan avvända ljuddämpande  plattor på väggarna, gardiner och mattor som hindrar att ljudet studsar i rummet. Det finns speciella möbler som fångar upp ljudet. Som pedagog borde man också fundera över sitt egna förhållningssätt. Vilken ljudnivå har jag när jag pratar med barnen eller med kolleger och föräldrar?  Denna länk ger tips på hur vi kan arbeta med ljuddämpande ute i verksamheten.
http://www.ammot.se

onsdag 26 januari 2011

Musikanalys - Lyssna vad hör du?

Vi pratade om att vi lyssnar på musik exempelvis när vi kör bil, festar, tränar, städar eller som avslappning. Dagligen hör vi musik runt omkring oss.

Vi pratade också om vad vi lyssnar efter när vi hör en låt och det är exempelvis:
-  Texten
- "Gunget"
-  Introt
- Brytbryggan
- Ljudeffekter
- Vilka instrument som spelas

Vi kom fram till att musik kan jämföras lite som med mat
- Viss mat/musik är man uppväxt med och äter helst/lyssnar mest på
- Viss mat/musik är man less på och har slutat äta/ lyssna på
- Viss mat/musik vågar man inte prova och vet därför inte om det är gott/ bra och kanske har förutfattade meningar om.

Ofta är man uppvuxen med en viss musik men man kanske möter en annan musikkultur hos kompisar eller grannar. På våra VFU platser har vi märkt att barnen nästan enbart lyssnar på Melodifestivallåtar, Barnpop, Astrid co. - barnvisor och Mini-röris. Jag tycker att det är jättebra att barnen lyssnar på detta men det finns så mycket mer musik som man borde uppmärksamma, exempelvis musik från olika kulturer. Jag tycker att förskolan och skolan ska uppmuntra barnen att lyssna på olika sorters musik och erbjuda ett brett urval.

Vi "brainstormade" om vad det finns för olika genre i musiken och dessa kom vi på:
- Pop, Rock, Dansband, Klassiskt, Blues, Soul, Jazz, RnB, Schlager, Trance, Indie, Hiphop, Folkmusik, Gospel, Reggae, Opera, Sing a Song, Kyrkmusik, Visor, Bhangra, Apachi (nytt)

Det finns 3 sätt att lyssna aktivt (Första intrycket är viktigt)
1. Mediativt - Lägereldslyssning, man hör massa ljud runt omkring men tankarna flyger ändå iväg
2. Associativt - Plats, händelse/förlopp, inre bilder, känslor
3. Analytiskt - Trumpeten, Bas, Rytm, Melodi, Text

Marie pratade även om FORMANALYS = delar i musiken
Exempelvis Blinka lilla stjärna...VERS 1: A- Blinka, B-Fjärran,A- Blinka
Mössens julafton är en s.k refrängsång = Vers + Refräng
Hjulen på bussen, "genom hela staden" = Återkommande + Vers 1+2+3

Marie tipsade om en sida som heter Musikipedia.se

måndag 24 januari 2011

Lådan och Estetisk presentation

Alla studiegrupper skulle göra en låda som vi skulle ha till vår estetiska presentation. varje person i gruppen skulle ta med sig en sak som beskriver något om sig själv. Jag valde ett ljus för att jag ofta köper olika sorters ljus, stora som små och i massa olika färger samt att jag tänder ljus ofta. Det är mysigt! Detta var även vårt tema i gruppen: MYS.

Detta kan vara bra att göra med barnen och att de får göra det i grupp, då detta är ett sätt att lära känna varandra bättre och de övar sig i att samarbeta och det är ett tryggt och roligt sätt att berätta om sig själv.

Förskolan skall sträva efter att varje barn 
- utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,
- utvecklar sin förmåga att lyssna, berätta, reflektera och ge uttryck för sina uppfattningar
-  /.../att fungera enskilt och i grupp
- /.../ att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika material och tekniker
- utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som exempelvis bild, sång musik och drama,
                                                                                                     Läroplanen för förskolan (Lpfö 98)


Till vår estetiska presentation valde vi ha en sorts "sittande tipspromenad" då vi ställde frågor oss om själva som resten av klassen fick gissa/svara på. Efter att vi hade ställt alla frågor och berättade vi de rätta svaren och sedan fortsatte vi att berätta om våran låda. Vi berättade om varför vi hade valt temat MYS och om våra personliga saker vi hade lagt i lådan. Vi avslutade med att spela upp en låt som vi alla i gruppen känner igen oss i, låten "Tvivel" med Lars Winnerbäck.




De andra grupperna hade bl.a. en frågesport då man fick visa upp ett foto på den personen man gissade på, en grupp presenterade genom en "tidsresa", en grupp hade temat M osv.




fredag 21 januari 2011

Digital portfolio

Vi fick en lektion i hur man skapar en blogg och hur vi lägger in bilder.
Det finns många mötesarenor på nätet och ett forum som är populärt nu är facebook. Att blogga är ett annat bra sätt för hur man kan dokumentera och dela med sig av olika upplevelser och erfarenheter.

Musikspecialisering VT 2011

Hej där..

Dåså... trodde aldrig jag skulle börja blogga men det behövs i specialiseringen som jag läser nu så då är det väl lika bra att kasta sig in i bloggvärlden med en gång. Här kommer jag att berätta om vad vi gör i kursen specialisering musik