fredag 28 januari 2011

Soundscapes

Föreläsningen handlade om soundscape och berörde även tinnitus. Gruppen som har störst risk att få tinnitus är förskolelärare. Man kan få tinnitus utav att höra ett mellanstarkt ljud under en lång tid eller ett högt ljud snabbt.
Vi hör 360, vi ser 180

Vi har ljud runtomkring oss dagligen och öronen får ta emot både positiva och negativa ljud, en del ljud som man vill höra och en del ljud som man inte vill höra men det är svårt att undgå det ibland. Positiva ljud kan vara fågelsång, barnskratt, kattspinn och ljudet av vågor. Negativa ljud kan vara hög mobilsignal, tandgnissel, naglar mot en griffeltavla, en fläkt/ventilationsljud, bestick mot keramik eller en mixer som startas tidigt på morgonen. 


Finns det ljud i rymden? Eller är det total tystnad?


En viktig fråga är hur personalen ute på förskolorna jobbar för att skapa ljuddämpande miljöer
Man kan avvända ljuddämpande  plattor på väggarna, gardiner och mattor som hindrar att ljudet studsar i rummet. Det finns speciella möbler som fångar upp ljudet. Som pedagog borde man också fundera över sitt egna förhållningssätt. Vilken ljudnivå har jag när jag pratar med barnen eller med kolleger och föräldrar?  Denna länk ger tips på hur vi kan arbeta med ljuddämpande ute i verksamheten.
http://www.ammot.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar