1. Inledning
Som lärarstuderande med specialisering musik på Högskolan i Borås fann vi ett interesse i att undersöka musikvanor bland Borås invånare. Vi ville ta reda på om det fanns skillnader mellan olika generationer när det kommer till hur, hur mycket och vad för musik de väljer att lyssna på. I undersökningen fanns även ett visst interesse från vår sida att undersöka om det fanns skillnader mellan hur män och kvinnor lyssnar till musik.
Som en del i vår utbildning är genus ett genomgående perspektiv som vi skall förhålla oss till samt reflektera över. Vi anser att det är angeläget att få en tydligare bild hur musicerandet faktiskt ser ut i dagens samhälle. Det finnas ett interesse att veta hur utvecklingen har fortgått i teknik och vilken betydelse detta har eller har haft i personers musikinteresse över generationer. I undersökningen har vi frågat personer i åldersspannet från 10-70år, utifrån deras svar ville vi få reda på hur deras syn och uppfattning är gentemot musik.
Vi som gjort undersökningen är i åldrarna 22-24 och har själva upplevt kassettbandens tid, vi har även föräldrar som har LP-skivor hemma. Funderingar vi hade innan vi utförde vår undersökning var om äldre generationer använder sig av datorn för att lyssna till musik.
2. Syfte
2. Syfte
Syftet med undersökningen är att se om det finns skillnader mellan musikvanor i olika åldrar och mellan könen i Borås stad.
Frågeställningar:
1. Vilken genre föredrar personen att lyssna på?
2. Vilken artefakt använder de för att lyssna till musik?
3. Hur ofta han/hon hade musiklektion i grundskolan.
Slutsatsen av vår enkät är att det finns vissa skillnader i hur och hur mycket vi lyssnar på musik beroende på ålder. Även vissa skillnader finns mellan kön. Ibland kan vi se skillnader mellan generationer men inte mellan könen. Det vi hade misstänkt innan vi utförde undersökningen var att vi skulle få se skillnader mellan vilken teknik vi använder för att lyssna på musik. Undersökningen över vilken typ av artefakt vi vanligast använder för att lyssna på musik visade också att det finns skillnader mellan generationerna. Då resultatet ganska tydligt visade att det är vanligast bland den yngre generationen att lyssna på musik via datorn. Som blivande pedagoger anser vi också att det är viktigt att vi har med oss denna kunskap ut i verksamheten. Fler och fler använder sig av datorn (inte bara i musiskt syfte) i vardagen, därför anser vi att det är en del av vårt uppdrag när det handlar om att se till att alla barn får en möjlighet att lära sig att använda datorn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar