Därefter testade vi en annan lek som kallas för "Tvättmaskinen". Ett barn är tvättmedel och ska stå på ena sidan i rummet och ett annat barn är smutstvätt och står på andra sidan i rummet. De andra i gruppen ska stå fyra och fyra på led i en fyrkant och sträcka ut armarna så att ingen kan komma förbi där. Man ska rotera i takt till musiken, exempelvis 1 2 3 4, 1 2 3 4 osv.
Marie Simonsson nämnde att man kanske behöver ha en förövning om höger och vänster med yngre barn innan man gör denna leken.
Sedan lekte vi en klapplek. vi satte oss på stolar i en ring och lekte "Master till - leken". Ett barn/vuxen är Master och de andra får en varsin siffra som man ska komma ihåg. Master börjar med att säga: Master till 3, och då säger den som har siffran 3: 3 till 8, 8 till 12 osv. För att göra det svårare kan man göra rörelserna samtidigt. I jämn puls (takt) ska man klappa med händerna på knäna, klappa händerna mot varandra och peka bakåt med tummarna. För att göra det enklare kan man enbart klappa med händerna på knäna eller bara komma ihåg sin siffra. Ett annat tips för att veta vilken siffra man har kan vara att man ger stolarna siffror (fäster en siffra framför stolen), då behöver man inte komma ihåg sin siffra varje gång man flyttar utan man får en ny siffra varje gång man byter stol.
Dessa lekar tycker jag va väldigt bra och roliga. I "Hövding och spanare" tränar man koncentrationen och att se sig omkring vad som händer. I "Tvättmaskinen" tränar man på koordinationen och att lyssna på låtens puls och att rotera i en jämn takt. I "Master" tränar man minnet och att göra rörelser samtidigt.
I läroplanen för förskolan (Lpfö98, s. 24) står det att: förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar:
- självständighet och tillit till sin egen förmåga,
- sin förmåga att fungera enskilt och i grupp,
- sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt
- sin förmåga att upptäcka och använda matematik i meningsfulla sammanhang.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar