måndag 7 februari 2011

Dra igång en låt och lära ut en sång

Marie Simonsson startade dagen med att spela en låt på piano och hon spelade den många gånger tills att vi hade lärt oss texten någorlunda och kunde sjunga med. Detta kallas för HELHETEN, Man drar i gång en låt och fortsätter att spela tills de andra kan sjunga med. den första låten var "Gubben Qvist"- kvistagubben bort i svängen". Vi behövde höra låten flera gånger innan vi var någorlunda säkra på texten och kunde sjunga med. 

Vi pratade om ljusa och mörka toner. Yngre barn har kortare stämband än vuxna och sjunger därför i en ljusare tonart. Vuxna har längre stämband och sjunger därför i en mörkare tonart. Det är bra om man kan ge barnen en adekvat tonart, alltså ett röstläge som passar barnen. Det är också viktigt att man försöker hitta en balans så att det känns bra för alla att sjunga och att man inte sjunger för snabbt eller för långsamt.


Vi pratade om att ALLA kan sjunga men alla kanske inte kan bli artister. Och alla borde sjunga eftersom kroppen frigör endorfiner när vi sjunger som gör att vi mår bra. Vi har halsmuskler som går att träna upp just för att få en jämnare stämma och kunna ta högre toner men många gånger blir vi osäkra på om vi kan sjunga och om det verkligen låter okej vilket kan göra att vi hellre sjunger tyst eller inte alls. Pedagoger och föräldrar bör uppmuntra barnen att sjunga och spela instrument men man kan fundera över hur mycket man berömmer så att det inte blir fel senare och att man riskerar att krossa ett barns dröm.Vi kom in på en diskussion om ungdomarna som söker till talang-programmet Idol. En del har kanske blivit så uppmuntrade av sin närmsta omgivning att söka men när de väl står inför juryn så finns risken att de blir hånade och skrattade åt.

Marie pratade om MOTIV/ OSTINATO, det är när exempelvis text eller toner upprepas i låten. Det kan vara att det går från en låg ton till en hög ton genom hela låten. En sådan låt kan vara "bom bom dang dang rada rada gosch gosch" samtidigt som vi sjöng klappade vi två gånger på låren, magen, axlarna och huvudet. 

Vi sjöng också STÄMMOR, halva gruppen sjöng en del av låten om och om igen medan andra halvan sjöng texten. 


UNISONT betyder att alla sjunger likadant


FRAVIS och HÄRMA/EKO innebär exempelvis att en person sjunger en vers och sedan härmar man och sjunger  likadant.

Vi diskuterade att det kan vara bra att man går igenom en text med barnen innan man sjunger den, och även att man tar upp ord som kan vara svåra för barnen att förstå. Om barnen inte förstår vad de sjunger kan de heller inte leva sig in i låten.

RIMORD är när det rimmar i låttexten. Vi sjöng "tycker du att ägg är gott..." och Marie höll upp bilder samtidigt för att tydliggöra vilka ord vi sjöng  och det blir även lättare att visualisera för att komma ihåg hur texten går.



GLÖMORD är det när man medvetet byter ut ord i en sång mot något annat. Detta kan vara bra då barnen kommer ihåg de rätta orden och upptäcker att det blir tokigt. .

RÖRELSER eller TECKEN  gör texten mer levande och tydlig. Man gör rörelser till exempelvis "krokodilen i bilen och tecken/ tecken som stöd använd just för att vara ett stöd. Man tecknar då bara några enstaka ord. Detta kan vara en bra hjälp till barn som behöver särskilt stöd men också till barn som har svenska som andraspråk osv.

Det är viktigt att man varierar sig i musikstunden med barnen. Använd mycket rörelser- dans och toka till det. Huvudsaken är att man kar kul!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar