onsdag 9 februari 2011

Vetenskaplig artikel

Forskning visar att när barn tycker att det är roligt att läsa och skriva samt att de är nyfikna och då de kan låta fantasin flöda, det är då de kan förstå och lyckas med läsningen. Med musik kan man variera undervisningen mycket.

Salmon (2010) uttrycker i sin artikel att musik är ett lärande språk och genom musiken finns det många möjligheter att hjälpa barn att lära sig läsa, rita och skriva. Organisationerna IRA och NAEYC (1998) anser att musik ska finnas i läroplanen och att den ska integreras för barn i tidig ålder. Salmon säger vidare att musiken har en nära koppling i barnens liv och genom musiken kan barnen skapa berättelser, återberätta ett minne (eller bara uppleva ett minne igen) och synliggöra barnens tankar. Musiken uppmuntrar till flera estetiska uttryckssätt och får barnen att använda olika sinnen. Människan gör även kulturella förbindelser genom musiken. Jensen (2000) framhäver att musik är en del av barnens kulturella bakgrund och det är ett hjälpmedel för att skapa en identitet och för att förmedla olika budskap. Salmon anser att lärarna bör skapa fler förbindelser mellan hem och skola då barnen kan spela upp deras egen kulturs musik. Hon anser även att lärare bör sträva efter att skapa miljöer som uppmuntrar till musikaliska element kopplat till barnens kulturer och soundscape. Salmon (2010) nämner att soundscape eller ”ljudlandskap” kan få oss att koppla musiken som vi hör till en viss plats eller tid. 

Salmon (2010) tar upp att det finns ett naturligt samband mellan tankar, musik och språk. För att förstå hur barn utvecklar språket måste man förstå relationen mellan språket och barnets tankar.  Enligt Vygotskij (1978 i Salmon, 2010) sker dem flesta språkprocesser i vänster hjärnhalva och musikprocesser i höger hjärnhalva vilket innebär att om man använder musik i språk – eller lässammanhang så skapas en balans i hjärnan. Författaren menar att musiken gör så att barnen blir mer kreativa i sitt tänkande och skrivande, den hjälper barnen att fantisera.
Miche’s (2002) forskningsresultat tyder på att musiken kan påverka människors förmåga att komma ihåg ord och händelser. Musiken motiverar barn att uttrycka deras tankar i skrift, målning och dans. Därför tycker Salmon (2010) att det är viktigt att barn uppmuntras att känna, tänka och prata om musik.


Reflektion:
Jag tycker det är viktigt att barnen erbjuds musikundervisning i förskolan/skolan. Jag håller med om att musik har en positiv inverkan på inlärning och för att kunna uttrycka sig på flera olika sätt. Musik kan vara avslappnande eller pigga upp. Jag anser att musiken för samman människor och det är en bra kommunikationsmetod. Jag tycker att det är viktigt barn i förskolan och skolan ges möjligheten att spela på instrument, göra egna instrument, sjunga mycket och få lyssna på olika musikgenrer osv. Jag tycker att Salmons (2010) artikel var väldigt intressant och jag upplever att jag fick reda på mycket som jag inte visste innan och genom att läsa denna fick jag många nya tankar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar